Σκέψεις μετά τις εκλογές

Τώρα που καταλάγιασε ο κουρνιαχτός της μάχης, καλό είναι να γίνει μια ψύχραιμη και νηφάλια αποτίμηση των τελευταίων γεγονότων.

Νικητής των εκλογών ο Βαγγέλης Σίμος και το ΚΚΕ, ηττημένος ο Δημήτρης Ταλιούρας ο οποίος έδωσε έναν καλό αλλά απέλπιδα αγώνα. Ο Θοδωρής Λάππας αγωνίστηκε σε όλα τα μέτωπα, συγκέντρωσε δίπλα του αξιόλογα παιδιά και πέτυχε ένα καλό ποσοστό παρά το γεγονός ότι κατετάγη τέταρτος. Μεγάλος ηττημένος των εκλογών, κατά τη γνώμη μου ήταν ο Νίκος Σακούτης, ο οποίος αν και κομματικός εντολοδόχος του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που προς το παρών εισπράττει ολόκληρη τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει παρά στο μισό σχεδόν το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πετρούπολη κατά τις τελευταίες εκλογές  και κατετάγη τρίτος. Επειδή μέχρι κάποιο σημείο η πορεία μας ήταν κοινή και επειδή ομολογώ ότι “συμβούλευσα” και φίλους να ενταχθούν στο σχήμα – πριν βέβαια αποκαλυφθεί η απάτη εις βάρος μου – είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω κάποιες σκέψεις πάνω στο θέμα.

Η δόλια εκτόπιση μου από την εκλογική μάχη αυτής της περιόδου που σχεδιάσθηκε και εκτελέστηκε με τρόπο που ακόμα και η Μαφία θα ζήλευε είναι παρελθόν. Οι πληγές επουλώνονται στην ψυχή και στο σώμα. Αυτό που απομένει είναι ένα πελώριο ερώτημα. ΓΙΑΤΙ;

Οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν είναι συγκεκριμένες.

1) Για τους ανθρώπους αυτούς που σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ενεπλάκησαν στην υπόθεση μου είναι ολοφάνερο ότι στα μυαλά τους βασιλεύουν καταστάσεις που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτό που λέμε ήθος και ηθική διάσταση της πολιτικής. Αν θεωρήσουμε ότι ήθος είναι η βαθύτερη ουσία της προσωπικότητας μας και υποδηλώνει ότι η συμπεριφορά μας καθορίζεται από ορισμένο τρόπο και ορισμένες αρχές, ως συνέπεια της ελευθερίας και της λογικότητας του ανθρώπου, τότε οι κύριοι αυτοί έπρεπε να κατηγοριοποιούνται σε αυτούς που διακατέχονται από τα λεγόμενα φαύλα ήθη. Για αυτούς ο άνθρωπος είναι μέσο διεκπεραίωσης σκοπιμοτήτων. Η αξιοπρέπεια και η υπερηφάνεια έρχονται δεύτερα!

2) Προσπάθησαν με χίλιους τρόπους στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ να επιβάλλουν ως υποψήφιο τον Νίκο Σακούτη, θεωρώντας ότι ο Στέφανος Βλάχος αποτελεί αμαρτωλό παρελθόν επειδή συνεργάσθηκε με το ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα που γεννιέται αυτόματα είναι: Αυτοί δεν συνεργάστηκαν; Δεν έγιναν αντιδήμαρχοι με τις ψήφους των άλλων; Ακόμα και τώρα δεν ενέταξαν στο ψηφοδέλτιο τους ανθρώπους που μέχρι χθες ήταν ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Με την εμμονή τους τι κατάφεραν; Ήρθαν τρίτοι και καταϊδρωμένοι. Άνθρακας ο θησαυρός. Ποιος θα απολογηθεί για την βαριά ήττα; Τι δικαιολογίες θα ανακαλύψουν για να εξηγήσουν στον κόσμο ότι ενώ ο Στέφανος Βλάχος σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις έλαβε 56%, 42.5% και 31%, αυτοί με ούριο άνεμο στα πανιά τους έλαβαν μόλις 20%;

3) Με τα καμώματα τους και με την δήθεν υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη απομάκρυναν τον Στέφανο Βλάχο από τα δημοτικά πράγματα και του ανακοίνωσαν ( για την ακρίβεια το έμαθε ο ίδιος από το διαδίκτυο) ότι δεν είναι υποψήφιος, δύο μέρες πριν κατατεθούν οι συνδυασμοί για να μην μπορεί να αντιδράσει. Η παλιανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο. Αλλά το κορυφαίο ήταν ότι υποψήφιος στη Δυτική Αθήνα ορίσθηκε αυτός που με επιμονή τον καλούσε στην Κουμουνδούρου να δεχτεί την θέση!

4) Ο παλιός μου φίλος Νίκος Σακούτης (8 χρόνια αντιδήμαρχος ) τώρα τι θα κάνει; Δεν κατάλαβε ότι άμεσα ή έμμεσα είναι εμπλεκόμενος σ΄αυτή την σκευωρία; Ότι οι πάντες στην Πετρούπολη γνωρίζουν και κρίνουν. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πάντοτε στα πάνω του για να τον καλύπτει και να δικαιολογεί όλες τις αλχημείες; Αυτοί που δηλώνουν ότι συντάσσονται μαζί του, τους καταλαβαίνω. Μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα ενός κόμματος που διεκδικεί την εξουσία, προσβλέπουν ίσως σε μια καριέρα. Τους εύχομαι καλή τύχη.

Εμείς που δεν εξαρτάμε τη ζωή μας από κανένα κόμμα, που δουλεύουμε με αξιοπρέπεια και δεν σκύβουμε το κεφάλι σε κανέναν θα συνεχίσουμε τον δρόμο που γνωρίζουμε, του Ήθους, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ανθρωπιάς.

Για να λύσω κάποιες απορίες. Δηλώνω απερίφραστα ότι δεν αποστρατεύομαι. Μαζί με εμένα υπάρχουν δεκάδες συμπολίτες μας που βαδίσαμε μαζί όλα αυτά τα ωραία χρόνια της Δημιουργίας και θα συνεχίσουμε μαζί όσο κρατάνε οι δυνάμεις μας. Η Πετρούπολη δεν περιορίζεται σε πέντε-δέκα οικογένειες που κάποτε καθόριζαν τα πράγματα. Είναι πλέον μια πόλη 100.000 κατοίκων. Ζουν άνθρωποι αξιόλογοι που δίνουν μάχη για τη ζωή. Μαζί θα μοιρασθούμε τις αγωνίες για ένα καλύτερο αύριο σ΄αυτή την πόλη, σ΄αυτή τη χώρα. Μαζί θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στους κομματικούς γραφειοκράτες που με τις ευλογίες κάποιων κέντρων νομίζουν ότι μπορούν να μας ποδηγετήσουν.