Συνέντευξη Στέφανου Βλάχου στο Μαχητή Πετρούπολης

ΤΟΝ ΚΟΤΣΑΜΠΑ “ΚΑΠΕΛΩΝΟΥΝ” ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ

  •  Για δημιουργία θεσμών υπερεξουσίας που καλύπτουν τη βούληση του εκλεγμένου Δημάρχου, μιλάει στον ΜΑΧΗΤΗ ο Στέφανος Βλάχος
  • Για διαχείριση και μάλιστα κακή κατηγορεί τη νέα διοίκηση
  • Για προσπάθεια μείωσης του δικού του έργου, και όχι για κριτική στη νέα δημοτική αρχή κατηγορεί την υπόλοιπη αντιπολίτευση
Μετά από δύο θητείες στο δημαρχιακό θώκο ο Στέφανος Βλάχος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Πετρούπολη από τη θέση της αντιπολίτευσης. Έναν χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Θωμά Κοτσαμπά στη θέση του πρώτου άρχοντα της Πετρούπολης, ο απερχόμενος δήμαρχος είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μιλήσει για τη νέα δημοτική αρχή.
Κατηγορεί τη νέα δημοτική αρχή για μηδενικό έργο, αλλά και για την ύπαρξη υπερεξουσιών που καλύπτουν τη βούληση του Δημάρχου. Κατά το πρώτο σκέλος δικαιολογεί εν μέρει τη νέα διοίκηση λόγω των δυσκολιών από την αποτυχημένη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, αλλά θεωρεί ότι χάθηκαν πολλά επειδή απλά δεν τα διεκδίκησαν.
Ο κ. Βλάχος βέβαια δεν έμεινε μόνο στην κριτική κατά της διοίκησης Κοτσαμπά, αλλά με τα λεγόμενά του ρίχνει λάδι στην… κόντρα του με τον κ. Ταλιούρα, κατηγορώντας τον για αβανταδόρικη πολιτική στη διοίκηση του ΚΚΕ.

– Ένας χρόνος διοίκησης Κοτσαμπά. Πως κρίνετε το έργο της;

– Παρά την προσπάθεια που κάνω για να είμαι επιεικής, παρά το γεγονός ότι θα ήθελα να αποφύγω τα κοινότυπα που λέγονται σε αυτές τις περιπτώσεις από τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις, περί αποτυχημένων διοικήσεων ως εν τούτοις μετά από ένα χρόνο διοίκησης ΚΚΕ στο δήμο Πετρούπολης δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έργο γιατί απλώς δεν υπήρξε. Επί ένα χρόνο η Διοίκηση του κ. Κοτσαμπά διαχείριση έκανε και μάλιστα κακή. Εμείς ως αντιπολίτευση προσπαθήσαμε απ΄ την αρχή της θητείας τους να προσφέρουμε αυτό που μπορούμε για το καλό της πόλης, μέσα από την πείρα και την γνώση μας αν θέλετε. Παρά την αρχική τους θετική πρόθεση για συνεργασία στην πορεία αποδείχθηκε ότι μια παράταξη με έντονα κομματικά χαρακτηριστικά δεν διαθέτει μεγάλη εφεδρεία διαλόγου και συνεννόησης. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν ούτε την αντικειμενική, αλλά δυστυχώς ούτε και την υποκειμενική δυνατότητα να παράγουν έργο, αυτό που θα μπορούσαν όμως να κάνουν είναι να συντηρήσουν τα έργα που παρέλαβαν από εμάς. Για κοιτάξτε γύρω σας, οι πλατείες (Ηρώ, Τρίγωνο, στρογγυλή) έχουν τα χάλια τους. Το Άλσος Αγίου Δημητρίου όπου έγινε ένα θαυμάσιο και οικολογικό έργο περιπάτου και άθλησης αφέθηκε στη μοίρα του και στο έλεος των σκυλιών. Το μεγάλο έργο στη οδό Σκουφά χορτάριασε. Τα γήπεδα στην Αγία Τριάδα από τότε που φύγαμε από την διοίκηση έμειναν στην μέση. Πέρα από το τεχνικό έργο που δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά, σημασία έχει το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες για ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και στο επίπεδο το στενό της διοίκησης του δήμου έχουν δημιουργήσει θεσμούς υπερεξουσίας που καλύπτουν τη βούληση του εκλεγμένου Δημάρχου. Τα δημοτικά συμβούλια έχουν μεταβληθεί σε παιδικές χαρές. Ατέρμονες συζητήσεις για επουσιώδη θέματα κανένας εποικοδομητικός διάλογος. Σ΄ αυτό βέβαια ευθύνη έχει και ο πολυκερματισμός της αντιπολίτευσης όπου δυστυχώς από ορισμένες πλευρές παραμένουν οι εμμονές και η προσπάθεια μείωσης του έργου που παράχθη τα τελευταία οχτώ χρόνια στην πόλη μας.
– Δεν υπάρχουν λεφτά. Αποτελεί δικαιολογία για όλα όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και αν ναι ποιες;
– Σαφώς και η Τ.Α. υποχρηματοδοτείται μίλησα εξ άλλου για αντικειμενικές δυσκολίες. Φέτος η Τ.Α. συνολικά θα πάρει τουλάχιστον 50% μειωμένη κρατική επιχορήγηση (ΚΑΠ). Θέλω να είμαι αντικειμενικός σ’ αυτό, η δυσκολία αυτή θα επηρεάσει και το δήμο μας. Όμως μίλησα και για υποκειμενικές ευθύνες και εξηγούμαι. Δεν είναι δυνατόν σ’ ένα τέτοιο δυσμενές κλίμα ο δήμος μας να χάνει περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ επειδή δεν είχε η τωρινή διοίκηση την βούληση να τα απορροφήσει. Ήταν λοιπόν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος, που λέει και ο λαός μας και τελείωσε η ιστορία.
– Σε τι θα διέφερε μια υποτιθέμενη διοίκηση Βλάχου, με τα σημερινά δεδομένα 
του Καλλικράτη.
– Η περίφημη διοικητική μεταρρύθμιση δεν περπατάει, όχι μόνο ως έννοια, αλλά και ως περιεχόμενο. Η αποκέντρωση έγινε στα χαρτιά οι αντιπεριφερειάρχες ακόμα ουσιαστικά δεν έχουν αρμοδιότητες, γιατί απλώς δεν εκχωρούνται από τον περιφερειάρχη. Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια καρκινοβατεί, ενώ παραμένει και ο κυβερνητικός περιφερειάρχης που ως φαίνεται εξακολουθεί να ελέγχει διοικητικά τους δήμους. Για μεταφορά πόρων κουβέντα να γίνεται. Το κλίμα στους δήμους είναι δυσμενές αλλά στις φουρτούνες διακρίνεται ο καλός καπετάνιος. Εμείς κατ’ αρχήν όχι μόνο δεν θα χάναμε τα δύο εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, αλλά θα διεκδικούσαμε και άλλα για τον δήμο μας. Δεν θα αφήναμε σε χλωρό κλαρί, όπως εξάλλου το κάναμε ούτε τον ΟΣΚ (για το 3ο και 6ο δημοτικό σχολείο) αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα μεγάλα ζητήματα της Αγίας Τριάδας. Βέβαια θα κάναμε αυτό που δεν κάνει το ΚΚΕ στη σημερινή δύσκολη για τους πολίτες εποχή, Ανάπτυξη Δικτύου Κοινωνικής Προστασίας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Κατάργησαν την Τράπεζα Τροφίμων που με κόπο φτιάξαμε και αρχίσαμε να μοιράζουμε τρόφιμα στους φτωχούς που κι άλλοι Δήμοι ακολούθησαν το παράδειγμα μας (Ελληνικό-Αργυρούπολη, Ν.Ιωνία, Περιστέρι). Κατάργησαν τα προγράμματα προληπτικής Ιατρικής Φειδιππίδης, Τηλεϊατρική κ.λ.π. Και βέβαια θα διατηρούσαμε σε καλή κατάσταση όλα τα έργα που κάναμε τα τελευταία οχτώ χρόνια αλλά και εκείνα που έγιναν επί Γιώγου. Το μόνο έργο που κατάφεραν μέχρι σήμερα ως διοίκηση είναι να προχωρήσουν σε ένα χρόνο σε 22 μετατάξεις φίλων των φίλων! Για τις οποίες διαμαρτύρεται και το σωματείο των εργαζομένων που πρόσκειται στο ΚΚΕ!

– Θα είστε ξανά υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές;
Αν ναι θα κατεβάσετε αυτοδύναμο συνδυασμό;
Αν όχι θα υπάρξει υποστήριξη κάποιου άλλου υποψηφίου;

– Βλέποντας την συμπεριφορά της υπόλοιπης αντιπολίτευσης που συνεχίζει και αβαντάρει την διοίκηση του ΚΚΕ (αφού την ψήφισε στις εκλογές), ίσως από την δύναμη της συνήθειας και που ουσιαστικά το μόνο που προσπαθεί είναι πως θα απαξιώσει πολιτικά αλλά και προσωπικά όλους εμάς που συμμετείχαμε στην προηγούμενη διοίκηση, κατατείνοντας σε μια μόνο προσπάθεια δηλαδή πως θα μηδενίσουν ότι και αν έγινε επί των ημερών μας. Βλέποντας και εκτιμώντας ότι η σημερινή διοίκηση του ΚΚΕ δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει να ασχοληθεί με το μέλλον της πόλης και ότι τα πράγματα αντί για μπροστά πάνε πίσω, ναι παρά τους αρχικούς δισταγμούς αποφάσισα να ανασυστήσω την παράταξη μας προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες και στις νέες ανάγκες χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, χωρίς κομματικά χρίσματα με νέους ανθρώπους που πιστεύουν σε ένα νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα και που μοναδικό γνώμονα όλοι μαζί θα έχουμε την συνέχιση της προσπάθειας για μια καλύτερη πόλη για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες.

– Από τον συνδυασμό σας αποχώρησαν οι κ. Ταλιούρας, Θεοδωρακόπουλος 
και η κ. Φίντζου και εσχάτως η κα. Δημητρίου. Οι προσωπικές τους φιλοδοξίες 
τους ώθησαν να αποχωρήσουν ή υπήρχαν πολιτικές διαφορές;

– Θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε ονόματα, εξάλλου οι περισσότεροι εξ’αυτών είχαν διαχωρίσει τη θέση τους και κατέβηκαν αυτόνομοι στις πρόσφατες εκλογές. Ο κόσμος μας γνωρίζει και θα μας κρίνει όλους. Ο κόσμος έχει μνήμη και θα κρίνει και συμπεριφορές.

– Εσείς υποστηρίζετε ότι αφήσατε έναν πλεονασματικό δήμο. Ο κ. Κοτσαμπάς 
λέει ότι υπάρχει χρέος αλλά που τακτοποιείται. Ο κος Ταλιούρας κάνει λόγο για
υπερχρεωμένο Δήμο. Τελικά τι ισχύει;

– Ο ίδιος ο κ. Κοτσαμπάς (προς τιμήν του), δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι παρέλαβε το δήμο σε ικανοποιητική οικονομική κατάσταση και αυτό φαίνεται βέβαια στον ισολογισμό του 2010. Είμαστε από τους λίγους δήμους σε ολόκληρη την επικράτεια που βρισκόμαστε σ’ αυτήν την κατάσταση. Τώρα γιατί ο κ. Ταλιούρας κάνει λόγο για υπερχρεωμένο δήμο, δεν γνωρίζω. Ίσως για να δικαιολογήσει την στάση του τη δεύτερη Κυριακή στις τελευταίες εκλογές που ψήφισε ΚΚΕ.

– Την υπόθεση απαλλοτρίωσης του τριπλού οικοπέδου της Αγησιλάου, τελικά η νέα
διοίκηση πως τη χειρίστηκε; Υπάρχουν ευθύνες που βαρύνουν τη δική σας
διοίκηση για τυχόν καθυστερήσεις;

– Εδώ βρίσκεται η κραυγαλέα διαφορά ανάμεσα σε εμάς και την τωρινή διοίκηση. Εμείς δεσμεύσαμε τα τρια οικόπεδα για την κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού που τόσο ανάγκη έχει η Αγία Τριάδα. Δεχθήκαμε πιέσεις από βουλευτές, υπουργούς, άλλους δημάρχους (φαίνεται πως αυτοί οι κύριοι είχαν μεγάλες άκρες), για να τα αποδεσμεύσουμε. Εμείς όχι μόνο δεν υποχωρήσαμε αλλά προχωρήσαμε και δεσμεύσαμε και τα χρήματα σε ειδικό λογαριασμό για την αγορά των οικοπέδων. Έρχεται η σημερινή διοίκηση και φέρνει πρόταση για αποδέσμευση των οικοπέδων. Σκάνδαλο πρώτης γραμμής. Αν το κάναμε εμείς θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες, μάλιστα κάποιοι από την υπόλοιπη αντιπολίτευση που θέλουν να ηγηθούν της πόλης, αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για να μην πάρουν θέση. Η μόνη παράταξη που σθεναρά αντιστάθηκε, σ’αυτήν την κραυγαλέα απόφαση ήταν η δική μας και γι’ αυτό το λόγο, έξαλλου, αναγκάστηκαν και απέσυραν το θέμα.
http://www.maxitis-petroupolis.com/2012/01/blog-post_3430.html#more