“Η Πόλη πρέπει να ξαναβρεί τον βηματισμό της, χρειάζεται νέα διοίκηση για μια Πετρούπολη που μας αξίζει!!!” – συνέντευξη στις “δυτικές διαδρομές” Οκτώβριος 2016

Άρθρο του

κ. Στέφανου
Βλάχου*

Πρώην
Δήμαρχος
Πετρούπολης.

Ζούμε δύσκολες στιγμές. Η οικονομία μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι νέοι βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό, όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στο εξωτερικό. Οι συνταξιούχοι αντικρίζουν τις πετσοκομμένες συντάξεις και απελπίζονται. Οι επαγγελματίες, όσοι έχουν απομείνει, στύβονται κυριολεκτικά από τους φόρους που επιβάλλονται πλέον με νοοτροπία εξόντωσης από πλευράς κυβέρνησης.

Η ανεργία καλπάζει, ενώ οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη ή μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, όπου το φορολογικό σύστημα είναι σαφώς ευνοϊκότερο.

Η κυβέρνηση αφού υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών με ακατάσχετη υποσχεσιολογία, τώρα αναπαύεται στην ανυπαρξία της αφού το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διατήρηση της εξουσίας αδιαφορώντας για τον ορυμαγδό που προκάλεσε στη χώρα, και αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να μην έχει επηρεάσει και την Αυτοδιοίκηση.

Η υποχρηματοδότηση, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων, η υποβάθμιση του ρόλου της αλλά και τα διάφορα εμπόδια που τίθενται από την κυβέρνηση είναι τα κυρία χαρακτηριστικά της σημερινής κατάστασης.

Εδώ στην περιοχή μας τα μεγάλα προβλήματα δεν λύθηκαν αλλά και δεν προβλέπεται να λυθούν. Η χωματερή εξακολουθεί να δηλητηριάζει τη ζωή μας. Οι διοξίνες και η αφόρητη δυσοσμία μας κατακλύζουν. Τα νοσήματα που σχετίζονται με την μόλυνση του περιβάλλοντος θεριεύουν. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε συνθήκες αντίξοες κι επικίνδυνες.

Η κα. Δούρου (αλήθεια υπάρχει;) δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους πολίτες για κλείσιμο της χωματερής ή μεταφοράς της. Στους γνώστες της κατάστασης αυτό ήταν αναμενόμενο αφού ούτε σχέδιο υπήρχε ούτε και ικανότητα υλοποίησης.

Εμείς ως διοίκηση πριν δέκα χρόνια καταφέραμε και κινητοποιήσαμε τον κόσμο σε πρωτόγνωρους αριθμούς αποτρέποντας την μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυττάλειας, στα Άνω Λιόσια.
Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Πετρούπολης εκωφεύει περίεργα. Ούτε ενημέρωσε τον κόσμο αλλά ούτε και προχωράει σε ενέργειες ακύρωσης των επιδιώξεων της περιφέρειας. Προσμένει ίσως κάποια ψίχουλα και δεν επιθυμεί την σύγκρουση. Καμιά όμως σκοπιμότητα καμιά μικροπολιτική δεν πρέπει να τίθεται πάνω από την υγεία των κατοίκων. Πρέπει η αντίδραση να καταστεί πάνδημη είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν, αλλιώς η περιοχή μας δεν έχει μέλλον. Μπορεί σ’ αυτό το μέγιστο θέμα να μην κουνιέται φύλλο στο Δήμο μας αλλά και στα αλλά τα ελάσσονα, ας πούμε, γίνεται κάτι;

Η πόλη μας κατά γενική ομολογία έχει υποχωρήσει έναντι των άλλων γειτονικών Δήμων.

Δεν υπάρχει σχέδιο και όραμα… Κάποια πράγματα χρειάζεται μεράκι και βούληση για να γίνουν. Αυτά είναι δυσεύρετα στην σημερινή διοίκηση. Οι πλατείες που έγιναν από την διοίκηση του Στέφανου Βλάχου βρίσκονται σε κακά χάλια, οι κάδοι δεν πλένονται ούτε επισκευάζονται. Η καθαριότητα υστερεί, ενώ η αυθαιρεσία στην Κεντρική Λεωφόρο ζει και βασιλεύει.

Ευτυχώς που ως διοίκηση είχαμε εξασφαλίσει ελεύθερους χώρους και έτσι κάτι πάει να γίνει στην σχολική στέγη . Σε εποχή κρίσης τα κοινωνικά προγράμματα είναι σχεδόν υποτυπώδη, όταν εμείς ήδη το 2010 είχαμε ιδρύσει την τράπεζα Τροφίμων.

Οι αθλητικοί χώροι παραμένουν οι ίδιοι, καμιά πρόοδος σε σχέση με την κατάσταση που παραδώσαμε το 2010. Το δε θέμα των διεκδικήσεων της μονής Λαμίας έχει αφεθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα οι ορέξεις να πολλαπλασιάζονται τώρα.

Επί των ημερών μας η Μονή είχε υποστεί απανωτές ήττες με προσωπικό κόστος του υπογράφοντα, αφού είχε συρθεί όχι λίγες φορές στα δικαστήρια. Μην ξεχνάμε όμως ότι με ενέργειες του δημάρχου Στέφανου Βλάχου είχε αρχίσει ανάκριση από την εισαγγελία του Αρείου πάγου σε βάρος της μονής Λαμίας.

Αυτό βέβαια αποσιωπάται από εχθρούς και φίλους…

Ο δήμος μας χρειάζεται αλλαγή πλεύσης, δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε καθημερινά χιλιάδες πολίτες.