ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤ.ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Δυτική Αθήνα, η πολυπληθέστερη περιοχή της Αττικής εξακολουθεί να βιώνει ένα ιδιότυπο απαρχάιντ. Δεν φτάνει που μεγάλες μάζες πληθυσμού βρίσκονται σε κατάσταση πλήρoυς οικονομικής εξαθλίωσης λόγω των μνημονιακών πολιτικών, αυτή τη στιγμή αδυνατούν ουσιαστικά και να αρρωστήσουν καθότι οι υπάρχουσες Δομές Υγείας είτε υπολειτουργούν είτε οδηγούνται σταδιακά στην απαξίωση.

Το Αττικό Νοσοκομείο  κόσμημα για την Δυτική Αθήνα και όχι μόνο, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού παρά τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού (διαθέτει έξοχους επιστήμονες και άρτια καταρτισμένο Νοσηλευτικό Προσωπικό). Στο Αττικό Νοσοκομείο 650 κλίνες είναι μόνιμα κατειλημμένες, με πληρότητα που αγγίζει το 120%. Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν 17 από τις 27 κλίνες. Στην Μονάδα Νεογνών λειτουργούν μόνο 6 από τις 22 κλίνες! Υπάρχουν σε ολόκληρο το Νοσοκομείο 11 τραυματιοφορείς!!! Ενώ από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 6! Οι μέρες εφημερίας είναι εφιαλτικές για γιατρούς και νοσηλευτές. Εκατοντάδες ασθενείς εξυπηρετούνται αναγκαστικά από ολιγάριθμο προσωπικό. Τα ράντζα πολλές φορές ευδοκιμούν, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται με απλήρωτες εφημερίες και εξευτελιστικούς μισθούς.

Η απάντηση του Υπουργείου είναι ένα μεγαλόπρεπο ΘΑ.

Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) σταδιακά οδηγούνται σε μαρασμό και στο τέλος θα απομείνει μόνο το κουφάρι τους. Οι συμβάσεις γιατρών δεν ανανεώνονται, τα εργαστήρια διαλύονται και οι ασθενείς οδηγούνται στους ιδιώτες.

Μιλούν για εξορθολογισμό των Δαπανών.  Λέμε ναι με όρους και κριτήρια. Ταυτόχρονα όμως είμαστε αντίθετοι στην Υποχρηματοδότηση που οδηγεί μαθηματικά στην απαξίωση των Δομών και στην άνευ όρων παράδοση τους στους ιδιώτες.

Η Υγεία είναι ένα Δημόσιο αγαθό και τέτοιο πρέπει να παραμείνει. Κανένα Μνημόνιο, καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει με όρους Λογιστικής με τις ζωές χιλιάδων φτωχών (γιατί οι φτωχοί πλήττονται και όχι οι πλούσιοι) που πάσχουν.