Για τον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής

«Οι αντιμνημονιακοί  δε μαζεύουν τα σκουπίδια σαν τους μνημονιακούς.»

ήταν το προεκλογικό μοτο της κυρίας Δούρου, αλλά δυστυχώς ξέχασε πολύ σύντομα αυτές τις θέσεις της και τις υποσχέσεις που έδινε τότε ως υποψήφια Περιφερειάρχης.

Έπεα πτερόεντα οι μεγαλόσχημες διακηρύξεις της για την ανακούφιση της Δυτικής Αθήνας.!

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η κα Δούρου στις προεκλογικές της δεσμεύσεις «υποσχέθηκαν» ριζικό ανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική με δημόσιο χαρακτήρα, στην κατεύθυνση της εφαρμογής της αρχής της πρόληψης, μείωσης, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επαναχρησιμοποίησης.

Τότε εκείνη έλεγε με στόμφο: «Οι μνημονιακοί δε μαζεύουν τα σκουπίδια σαν τους αντιμνημονιακούς»….(προφανώς εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ;).

Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α. θα είχε ως κύρια κατεύθυνση την προστασία της υγείας των κατοίκων και θα ήταν φιλικός προς το περιβάλλον. Όμως, αντί για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων σε συντονισμό με τις τοπικές αρχές, ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α, όχι μόνο δεν ανατρέπει την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά θα την χειροτερέψει περισσότερο. Η προβλεπόμενη αναθεώρηση όσον αφορά τη Φυλή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ειλημμένες αποφάσεις του παρόντος Περιφερειακού Συμβουλίου με πλειοψηφούσα την παράταξη της κας Δούρου «Δύναμη Ζωής». Στις 08-12-2014  το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής αποφάσισε: «Η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) Φυλής δε θα ενταχθεί στον νέο Π.Ε.Σ.Δ.Α. Αττικής ως εσαεί χώρος διαχείρισης και ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής θα πάψει να υφίσταται μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Είμαστε αντίθετοι στην πρακτική που θέλει τη Φυλή τελικό αποδέκτη των απορριμμάτων από άλλες περιφέρειες και δήμους.

Η λύση δεν είναι πλέον η Φυλή. Το μήνυμα που στέλνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής προς το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ότι αφορά στην αποδοχή απορριμμάτων από άλλες πόλεις στη Φυλή, είναι σαφές:  Η ΦΥΛΗ ΤΕΛΕΙΩΣΕ

Και ενώ οι ίδιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι στις 8/12/2014 ψήφισαν την παραπάνω απόφαση, στις 8/10/2015 καλούνται να ψηφίσουν για τη Φυλή, τις παρακάτω διατάξεις του νέου ΠΕ.Σ.Δ.Α.

 

Για τον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής: Ο νέος Π.Ε.Σ.Δ.Α. προβλέπει ότι για το Δίκτυο Διάθεσης Υπολειμμάτων θα αξιοποιηθεί η χωρητικότητα του υπάρχοντος Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής (για την ικανοποίηση «άμεσων αναγκών») ή και χώρων που έχει ήδη εγκριθεί η καταλληλότητά τους ως Χ.Υ.Τ.Υ. Αυτό σημαίνει ότι εκτός της ήδη υφιστάμενης  Α΄ φάσης, της οποίας εξαντλείται η χωρητικότητα, θα γίνει επέκτασή της με δημιουργία νέας Γ΄ φάσης υποδοχής σκουπιδιών. Επί πλέον θα χρησιμοποιηθεί και το Λατομείο Μουσαμά. που «θεωρείται; ως κατάλληλη θέση για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων». Δηλαδή νέος ΧΥΤΑ στη γειτονιά μας, αφού το λατομείο Μουσαμά είναι στο όρος Ζαχαρίτσα σε σημείο αναπνοής από την Πετρούπολη.  Αυτό, άλλωστε, περιγράφεται σαφώς στην επιστολή που απέστειλε η κυρία Δούρου στους δημάρχους της Αττικής και στο Δήμο Πετρούπολης φυσικά, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις απόψεις τους μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2017, αντικαθιστώντας έτσι την ουσιαστική διαβούλευση με τους δήμους (την οποία η ίδια είχε υποσχεθεί), μόνο με τη διαδικασία της επιστολής. Δηλαδή νέος ΧΥΤΑ στη γειτονιά μας αφού το λατομείο Μουσαμά είναι στο όρος Ζαχαρίτσα σε σημείο αναπνοής από την Πετρούπολη… Φυσικά όλοι θυμόμαστε το 2003 την απόφαση του κ.  Σουφλιά, που ήθελε να κάνει εκεί χώρο εναπόθεσης λυματολάσπης και τους αγώνες της τότε δημοτικής αρχής με το Δήμαρχο Στέφανο Βλάχο που απέτρεψε αυτή την απόφαση. Αθετώντας τις προγραμματικές της δεσμεύσεις η κα Δούρου ακολουθεί την πεπατημένη: όλα τα περιβαλλοντικά βάρη στην Δυτική Αθήνα που εκτός των άλλων δεινών πνίγεται από την δυσοσμία του ΧΥΤΑ της Φυλής και των δύο διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας των ΕΛΠΕ! Έπεα πτερόεντα οι μεγαλόσχημες διακηρύξεις για την ανακούφιση της Δυτικής Αθήνας!

Εμείς απαντούμε και διατρανώνουμε τη θέλησή μας σε αυτή τη θέση της Κας Δούρου. Η «αυλή» της Δυτικής Αθήνας και του Θριάσιου είναι προ πολλού κορεσμένη παντοιοτρόπως. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ με ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, σε όλους, παντού και …χθές!  

Πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι η υπόθεση αυτή δεν μας αφορά.  

Χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών, του υδροκέφαλου Αθηναϊκού κράτους! Όσο αργεί η έλευση της μοναδικής εναλλακτικής και αποκεντρωμένης λύσης τόσο τα αδιέξοδα πληθαίνουν. Νισάφι πια! Ο ΕΔΣΝΑ οφείλει να αποφασίσει δίκαια και τίμια, σύντομα! Αλλιώς θα θερίσει θύελλες για τους ανέμους που σπέρνει!