Πεζοδρόμια και δέντρα σε αρμονική σχέση

sidewalk

Τα πεζοδρόμια είναι οι δρόμοι για τους πεζούς

H ανεξέλεγκτη δεντροφύτευση στα πεζοδρόμια και ειδικά η φύτευση θάμνων σε αυτά, γίνεται αιτία της άνετης και ασφαλούς διέλευσης των πεζών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα πεζοδρόμια είναι δημόσια και δεν ανήκουν σε αυτούς που τα έχουν δημιουργήσει. Η δεντροφύτευση σε αυτά είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Σε περίπτωση εθελοντικής δεντροφύτευσης  θα πρέπει να γίνεται σε πλήρη συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου. Ομως η ευθύνη δεν σταματά στο φύτεμα των δέντρων ακόμα και αν αυτά τοποθετηθούν στο κατάλληλο σημείο, ούτε είναι αρκετό το σποραδικό πότισμα, ώστε να μεγαλώσουν και να μην ξεραθούν.

Τα δέντρα πρέπει να κλαδεύονται με τρόπο που να επιτρέπουν την ευχερή χρήση των πεζοδρομίων από τους πεζούς. Θέλουμε όλοι φυτά και δέντρα στα πεζοδρόμια, εφόσον το πλάτος τους είναι το ενδεικτικό, ώστε να περνάει η μαμά με το καροτσάκι και ο παππούς με το (Π) και να περνούν τα παιδιά μας με τους φίλους τους χωρίς να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα τους. Θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον Δήμο, αλλά να επικρατεί και η απλή λογική. —ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ–. Επιλέγοντας κατάλληλα δέντρα για πλακόστρωτο πεζοδρόμιο, θα πρέπει να προσέξουμε να επιλέξουμε δέντρα που δε δημιουργούν μεγάλες επιφανειακές ρίζες. Ειδικά σε στενά πεζοδρόμια, εκτός του ότι ενδέχεται να «σηκώσουν» τις πλάκες τους, μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα σε υπόγειους αγωγούς ύδρευσης και αποχέτευσης.  Σε αυτήν την περίπτωση αποφεύγουμε δέντρα όπως ο ευκάλυπτος, ο πλάτανος και η λεύκα.

Επίσης σε πολυσύχναστα πεζοδρόμια με περαστικούς, επιλέγουμε φυλλοβόλα δέντρα ώστε το καλοκαίρι να έχουν πυκνή σκιά, για να προστατεύει τους πεζούς από τον καυτό ήλιο, ενώ τον χειμώνα η πτώση των φύλλων αφήνει τον ήλιο να περνά και να ζεσταίνει τους βιαστικούς διαβάτες. Γενικότερα επιλέγουμε δέντρα που έχουν ταχεία ανάπτυξη, δεν χρειάζονται πολύ νερό και δεν είναι ευαίσθητα σε αρρώστιες και ασθένειες. Ο Δήμος θα πρέπει να διαθέτει κανονισμό λειτουργίας για τις δεντροφυτεύσεις στα πεζοδρόμια και να ελέγχει την εφαρμογή του.